ריאגנטים

מהם ריאגנטים?

ריאגנטים זהו שם כולל לחומרים או תערובות של חומרים אשר יוצרים תגובות כימיות וביוכימיות שונות וניתן לקרוא להם גם מגיבים. ברוב המקרים, הריאגנטים יהיו אלו שגורמים לתגובה הכימית לקרות. בדרך כלל חומרים אלו יהיו מיועדים לשימוש במעבדות אך גם ישמשו להליכי ייצור מסחריים. בין השאר, ריאגנטים ישמשו לייצור תרופות, הפרדה בין חומרים ואף לזיהוי חומרים כימיים וביולוגיים.

כימיקלים מגיבים עשויים להכיל גם נוגדנים, אנזימים או חומצות גרעיניות (DNA). על מנת להתאים לשימוש בתגובה כימית, אנליזה כימית או ניסוי פיזיקלי, על המגיבים להיות ברמת טיהור גבוהה ומי שקובע אותה הם גופי התקינה.

במקרים רבים, תמיסות הריאגנטים כוללות באפרים לצורך שמירה על תנאי סביבה קבועים כמו רמת חומציות על מנת לאפשר ביצוע תקין של תהליכים מסוימים. בתחום הכימיה האורגנית, המושג ריאגנט מציג תרכובת או תערובת שהמטרה שלה היא ליצור שינוי בחומר נתון כמו למשל תרכובות גריניאר.

בכימיה אנליטית לעומת זאת, המושג ריאגנט מתייחס לתרכובת או תערובת של מגיבים המשמשת לגילוי נוכחות או היעדרות של חומרים אחרים, למשל באמצעות שינוי צבע או מדידת ריכוז של חומר מסוים.


כללים לשימוש בטוח בריאגנטים

ריאגנטים הם כימיקלים, חלקם אף מסוכנים ולכן לפני תחילת העבודה איתם יש לקרוא היטב את תעודת הבטיחות המפורטת שלהם (MSDS) ולבדוק מהי רמת הסיכון שלהם, עם אילו חומרים ניתן לערבב אותם ועם אילו חומרים יש לבצע הפרדה מוחלטת.

בכל עבודה במעבדה, יש להשתמש בכפפות מתאימות ובמשקפי מגן ולהימנע לחלוטין ממגע ישיר עם החומרים השונים ועם המכלים שלהם. בהתאם לסוג החומר שאתו עובדים יש לתכנן מראש את משטח העבודה המתאים והציוד המתאים, זאת משום שלא כל מוצר מתאים לעבודה עם כימיקלים ועלול להיגרם מצב של שבר, ניפוץ, הנמסות של מיכל או צינור וכד'.

כלי מעבדה לעבודה עם ריאגנטים באופן בטיחותי

כלי המעבדה הבטיחותיים לעבודה עם ריאגנטים, סולבנטים, וכימיקלים באופן כללי הם עשויים מזכוכית מסוג בורוסיליקט 3.3, זכוכית זו בעלת עמידות גבוהה לרוב הכימיקלים בטמפרטורות גבוהות של מעל 400 מעלות .

הסוג הנוסף של חומר כלי המעבדה שבשימוש נפוץ עשוי מפוליפרופילן, זהו סוג של פלסטיק בעל עמידות גבוהה בחומצות, סולבנטים ועיקור באוטוקלאב.

בטיחות ואחסנה

כמעט באופן מוחלט בסוגי החומרים אלו אם זה בארונות בטיחות ייעודיים או בכמויות קטנות באחסנה של תנאי מעבדה. לכל ריאגנט מעבדתי ישנו תוקף ע"ג האריזה, מספר אצווה, ונתונים אודות דרגת הניקיון וסוג החומר כמובן.

רכישת ריאגנטים

לפני שאנו רכישה למעבדה חשוב לוודא מספר דברים חשובים :

  1. האם יש לנו את תנאי האחסון הראויים לאותו סוג חומר אותו אנו רוכשים
  2. האם החומר דורש היתר רעלים ואם כן איזו כמות מותר לנו לרכוש.
  3. האם האדם העושה שימוש בחומר מודע לסיכונים בהתאם להוראות msds
  4. כיצד מפנים שאריות החומר

אין מוצרים בסל ההצעות.

דילוג לתוכן